Van baron op klompen tot gevallen verzetsstrijder: het leven van Jozef van Hövell

Jozef van Hövell was in de Tweede Wereldoorlog een van de leiders van het studentenverzet in Nijmegen. Zijn zus Aimée (101) noemt hem ‘een jongen met gezag. Een rustige, gezellige, zeer beminde figuur.’ Jozef moest zijn verzetswerk met de dood bekopen; op 25-jarige leeftijd stierf hij in concentratiekamp Neuengamme. Portret van een bescheiden rechtenstudent.

 

27 maart 1944: Jozef van Hövell van Wezeveld en Westerflier loopt met grote passen door de straten van Den Haag. De 25-jarige rechtenstudent gaat nietsvermoedend het huis binnen van zijn voormalig studiegenoot Frans von Fisenne in Den Haag. In het gezelschap van een paar goede vrienden, en vriendinnen, hoopt hij de dagelijkse last van een ondergronds bestaan even te kunnen vergeten met een spelletje bridge.

Maar die dag worden er geen kaarten gelegd. Achter de voordeur staan Duitse officiers die iedereen arresteren die een stap over de drempel zet. Met Van Hövell hebben de Duitse bezetters een leider in het Nederlandse verzet te pakken. Vanaf die dag leeft Van Hövell in gevangenschap – tot hij in januari 1945 sterft van uitputting in het Duitse concentratiekamp Neuengamme.

De multimediale longread is te bekijken op voxweb.nl.